Дитячі журнали

для занять художньо-технічною творчістю у школі та вдома

(044) 599-87-00
(044) 331-40-29

cart товарів: 0
Кошик

Чіпси

Усіма улюблені сьогодні чіпси ще якусь сотню років тому були ласощами  лише заможний людей. І подавали їх винятково в дорогих ресторанах. Щоправда, потім ця страва перейшла в розряд фаст-фуду і стала звичайною швидкою їжею. Давайте зазирнемо в історію чіпсів та поглянемо, як із вишуканої страви вони перетворилися у такий розповсюджений продукт.
А починається історія чіпсів із того, що одному клієнту в ресторані не сподобалося, як була нарізана смажена картопля. Це був залізничний магнат і легендарний американський мільйонер Корнеліус Вандербільт. Якось у 1853 р. цей чоловік зупинився в одному готелі і під час обіду наказав офіціантові забрати подану йому смажену картоплю, тому що вона була занадто товсто нарізана і погано просмажилася. За це він привселюдно вилаяв шеф-кухаря. Той вирішив провчити замовника і нарізав картоплю найтоншими скибочками та засмажив до хрускоту. Вона була настільки тоненькою і хрусткою, що таку картоплю неможливо було наколоти на виделку. Однак клієнт залишився задоволений та весь час перебування у готелі поїдав хрусткі картопляні скибочки. А страва миттєво стала популярною й отримала назву «чіпси», що в перекладі означає – скибочки, шматочки.
До речі, прототип чіпсів – «смажена картопля по-французьки» або «картопля фрі», яку тепер можна знайти у будь-якому закладі швидкого харчування, також спершу була їжею американської еліти. І вперше її представив на обіді у Білому домі президент Томас Джефферсон, який довгий час пропрацював послом у Франції. «Картопля по-французьки» кілька десятиліть була недоступною простим людям – олія була занадто дорогою, а тому картоплю варили і пекли, але не смажили.
У 1890 році чіпси зробили крок із ресторанів на вулицю. Один дрібний торговець із міста Клівленд Вільям Теппенден володів закусочною, в якій смажив чіпси. Так було започатковано продаж цього продукту на вулицях Клівленда. І вперше чіпси подавали покупцям у паперовому пакеті. Що стало важливим кроком до створення індустрії закусок.
Згодом було зроблено ще один важливий крок – винайдено фірмову упаковку для чіпсів із вощеного паперу. У ній чіпси могли зберігатися довше, їх можна було перевозити на далекі відстані і продавати без участі продавця, тому що покупці могли самі брати пакетики зі стійки магазину.
Чіпси набули такого поширення, що зовсім скоро, а саме в 1929 році, було винайдено першу машину для промислового виготовлення чіпсів. Її придумав механік-самоучка Фріман Макбет. Чоловік продав машину одній із фірм, але відмовився від плати за свій винахід, натомість зажадавши, що його допускатимуть до цього «чуда техніки», коли він цього захоче.
Ось така вона – історія чіпсів. І, до речі, це не такий собі простий продукт, адже в США он існує навіть спеціальний Інститут чіпсів, який працює над новими рецептами картопляних чіпсів і різноманітними можливими смаковими добавками до них. Цікаво, що для американців це настільки популярний продукт, що на виготовлення чіпсів у цій країні йде 11% усієї картоплі.
Вам, мабуть, не всім відомо, що для виготовлення 1 кг чіпсів потрібно аж 4 кг картоплі! І щоб зробити хрусткі та смачні пластинки, картоплю піддають довгим та виснажливим тортурам. Спочатку її відбирають, чистять від бруду, миють і направляють у спеціальні картоплечистки. Та перед тим, як картопля потрапить у спеціальну машину для нарізки, її оглядають на спеціальній стрічці, і, якщо необхідно, видаляють видимі дефекти. До речі: для виготовлення чіпсів годиться не всяка картопля. Існують так звані чіпсові сорти картоплі, які відрізняються підвищеним вмістом крохмалю.
Лише зразково відібрана картопля йде до апарату, який її нарізає дуже тонкими скибочками простими або фігурними ножами (тоді ми отримуємо хвилясті чіпси). Зі скибочок змивають крохмаль, підсушують і кидають у киплячу олію. Потім чіпси посипають сіллю і пропускають через барабан з приправами. І всі ці атракціони для картоплі займають не більше 15 хвилин., після чого вже готові чіпси потрапляють в упаковку та на прилавки магазинів.